Giáo Dục

Wh-questions (câu hỏi có từ hỏi)

Bài tập về câu hỏi Wh-question ở thì hiện tại đơn

Bài tập về câu hỏi Wh-question có đáp án

Trong bài viết này, VnDoc xin giới thiệu tới bạn Bài tập về câu hỏi Wh-question ở thì hiện tại đơn có đáp án giúp các bạn nắm chắc hơn phần kiến thức quan trọng trong chương trình học tiếng Anh lớp 6 này. Bài tập về từ để hỏi có đáp án kèm theo, các bạn hãy tải về và ôn luyện cho nhuần nhuyễn nhé!

I/ Matching:

whenJohnwherebecause it’s raininghowa bookwhatby carwhyPeter’swhothe red onewhoseat 9 o’clockwhich bookat school

II/ Put in What, Where, Why, When into the gaps and form meaningful questions.

1……….do you like best?

2…………does Bill get up in the morning?

3…………. don’t you go by bus, Max?

4………….hobbies does Andrew have?

5……………. do they go to every week?

6……………. is Mike?

7…………….is Susan’s birthday?

8………………are my exercise books?

9…………. are you doing at the moment, Sally?

10……………does the Robinsons live?

III/ Write the correct question into the gap.

1. Speak you English?

→ …………………………………………?

2. What can I for you do?

→ ……………………………………..?

3. Where live you?

→ ……………………………………………?

4. Played you football?

→ ……………………………………….?

5. From where do you come?

→ …………………………………?

6. Understand you the question?

→ ………………………………….?

7. Does Frank works in Sheffield?

→ …………………………………?

8. What did you last Sunday?

→ ………………………………………?

9. Where did Peter went?

→ ………………………………………….?

10. Like you Hip-Hop?

→ ……………………………………………..?

IV/ Choose the correct response to complete each of the following questions based on the answer

1. ________ do you live? — I live in Tokyo.

a. Where b. Who c. What

2. ________ are you going to the concert? — I’m going to the concert next week.

a. Where b. When c. What

3. ________ is Nancy reading? — She is reading a newspaper.

a. What b. When c. Who

4. ________ are they speaking with? — They are speaking with their friends.

a. What b. Where c. Who(m)

5. ________ are you talking about? — We’re talking about the weather.

a. Who(m) b. What c. Where

6. ________ will you be home? — I’ll be home in two hours.

a. Where b. What c. When

7. ________ did Mary see at the beach? — Mary saw Thomas at the beach.

a. Who(m) b. When c. What

8. ________ did you go last night? — We went to a cafe.

a. Where b. When c. What

9.________ did you tell her? — I told her yesterday.

a .Where b. When c. What

10. ________ did you tell her? –I told her the truth.

a. When b. Where c. What

11._____ is that man’s profession?

a. What b. Who c. Which

12._____ can answer this question?

a. Who b. What c. Which

13_____ is that boy?

a. Who b. What c. Which

14.______ do you want to buy?

Xem Thêm :  Kể lại nội dung bài ca nhà tranh bị gió thu phá của đỗ phủ bằng bài văn xuôi biểu cảm

a. Who b. Which c. What

15.______ came to see you on Sunday?

a. What b. Which c. Who

16.______ wants more tea?

a. What b. Which c. Who
17______ color is paper?

a. Which b. Who c. What

18______ kind of music do you like?
a. What

b. Who

c. Which

19._____ book is yours?

a. Which

b. What

c. Who

20.______ is the best player?

a. Who

b. Which

c. What

21._______ day is it today?

a. What

b. Which

c. Who

22.______ is this book about?
a. What
b. Who
c. Which
23._____ is your cup? This one or that one?
a. What
b. Who
c. Which
24._____ car is better: this one or that one?
a. Which
b. What
c. Who
25.______ is your friend’s name?
a. Which
b. What
c. Who

V/ Fill in the blanks with What, When or Where

1._________ is the name of the President of the United States of America?

2. _________ month is the Chinese new year?

3. _________did Neil Armstrong say when he first landed on the moon?

4. _________did he first land?

5. _________ did the Americans drop the atomic bomb on Hiroshima?

6. _________is New York city?

7. _________ is that called in English?

8. _________are the Hawaiian Islands?

9. _________are you doing this afternoon?

VI/ Write on the blank: how, when, what or where and make questions.

For example : 1. Derrick runs quickly to his desk. How

How does Derrick run to his desk?

1. Pamela speaks slowly. ……………

______________________________________

2. Janet is sitting in front of André. ……………

______________________________________

3. Pat arrived early today. ……………

______________________________________

4. Karen and Simon drive dangerously. ……………

______________________________________

5. Sharon usually laughs at my jokes. …………

______________________________________

6. Monique types quickly. ……………

______________________________________

7. I often go to school on my bike. ……………
______________________________________

8. Nathalie is beside Peter. ……………

______________________________________

9. He sometimes calls me at home. ……………

______________________________________

10. Your teacher answers honestly. ……………

______________________________________

VII/ Choose the correct answer.

1. A: _________ is your favourite cartoon?

B: It is Kung Fu Panda.

A. Who

B. What

C. When

D. Why

2. A: _________is the weathergirl on VTV3 at 8 o’clock tonight?

B: She is Hoai Anh.

A. Who

B. What

C. When

D. Why

3. A: _________ is the film “Harry Potter”?

B: It is very mysterious and thrilling.

A. Who

B. What

C. When

D. How

4. A: _________ is the studio of Vietnam Television?

B: In Hanoi.

A. When

B. Where

C. Why

D. How

5. A: _________ do people like watching game shows?

B: Because they are educational and entertaining.

A. When

B. Where

C. Why

D. How

6. A: _________ did the first channel broadcast in the world?

B: In 1928.

A. When

B. Where

C. Why

D. How

7. A: _________ do you watch this TV programme?

B: Three times a week.

A. When

B. How often

C. How long

D. How much

8. A: _________ have we watched this programme?

B: About one year.

A. When

B. How often

C. How long

D. How much

9. A: _________ televisions are there in your house?

B: There are two televisions in my house.

Xem Thêm :  Cảm nhận về bài thơ đồng chí ❤️ top những bài hay nhất

A. How many

B. How much

C. How long

D. How often

10. A: _________ will you buy a new television?

B: Maybe tomorrow.

A. Why

B. Where

C. When

D. How

VIII/ Fill in the blank with a suitable question words

1…………………rice does he want? _ He wants a kilo of rice

2…………………kilos of orange do you need? _ I need three kilos of orange

3………………….is an ice –cream? _ It is 5000 dong

4…………………is he going to stay in Ha Noi? _ He is going to stay in Cau Giay hotel for one week.

5…………………people does your family have? _ My family has six members.

6…………………is your house? _ My house is at 56 Duy Tan Street

7…………………school does Nam go to? _ He goes to Cambridge School

8…………………do Ba and Nam live? _ In the countryside

9…………………does your mother watch TV? _ She watches TV three times a week

10…………………is her hair? _ It is blue.

11…………………does he go to work? _ He walks to work.

12…………………is the weather like in Mai Dich district? _ It is cool and windy.

13…………………do you like? _ I like summer.

14………………… do you play? _ I play soccer.

15…………………do you have English? _ I have English on Monday and Friday.

16…………………teaches you Maths? _ Mr .Truong

17…………………don’t we do our homework? _ Yes. of course.

18…………………does Lien live with? _ She lives with her parents and her brother.

19…………………do you walk to school? _ Because It is opposite my house

20…………………does she feel? _ She is thirsty

ĐÁP ÁN

I/ Matching:

When – at 9 o’clock; Where – at school; how – by car; what – a book;

why – because it’s raining; who – John; Whose – Peter’s; Which book – the red one;

II/ Put in What, Where, Why, When into the gaps and form meaningful questions.

1 – What; 2 – when; 3 – why; 4 – what; 5 – Where;

6 – Where; 7 – When; 8 – Where; 9 – What; 10 – Where;

III/ Write the correct question into the gap.

1 – Do you speak English?

2 – What can I do for you?

3 – Where do you live?

4 – Did you play football?

5 – Where do you come from?

6 – Do you understand the question?

7 – Does Frank work in Sheffield?

8 – What did you do last Sunday?

9 – Where did Peter go?

10 – Do you like Hip-hop?

VI/ Write on the blank: how, when, what or where and make questions.

1 – How does Pamela speak?

2 – Where is Janet sitting?

3 – When does Pat arrive today?

4 – How do Karen and Simon drive/

5 – What does Sharon do at your jokes?

6 – How does Monique type?

7 – How do you go to school?

8 – Where is Nathalie?

9 – What does he sometimes do at home?

10 – How does my teacher answer?

V/ Fill in the blanks with What, When or Where

1 – Who; 2 – What; 3 – What; 4 – Where; 5 – When;

6 – Where; 7 – What; 8 – Where; 9 – What;

VI/ Write on the blank: how, when, what or where and make questions.

1 – How – How does Pamela speak?

2 – Where – Where is Janet sitting?

3 – When – When did Pat arrive today?

4 – How – How do Karen and Simon drive?

5 – What – What does Sharon usually do at your joke?

Xem Thêm :  Động từ – tất tần tật kiến thức về động từ trong tiếng anh

6 – How – How does Monique type?

7 – How – How do you go to school?

8 – Who – Who is beside Nathalie?

9 – How often – How often does he call me at home?

10 – How – How does my teacher answer?

VII/ Choose the correct answer.

1 – B; 2 – A; 3 – D; 4 – B; 5 – C;

6 – A; 7 – B; 8 – C; 9 – A; 10 – C;

VIII/ Fill in the blank with a suitable question words

1………How much…………rice does he want? _ He wants a kilo of rice

2………How many…………kilos of orange do you need? _ I need three kilos of orange

3………How much………….is an ice –cream? _ It is 5000 dong

4…………Where………is he going to stay in Ha Noi? _ He is going to stay in Cau Giay hotel for one week.

5………How many ………people does your family have? _ My family has six members.

6…………Where………is your house? _ My house is at 56 Duy Tan Street

7…………Which………school does Nam go to? _ He goes to Cambridge School

8…………Where………do Ba and Nam live? _ In the countryside

9………How often…………does your mother watch TV? _ She watches TV three times a week

10………What colour…………is her hair? _ It is blue.

11……How……………does he go to work? _ He walks to work.

12………What…………is the weather like in Mai Dich district? _ It is cool and windy.

13………Which season…………do you like? _ I like summer.

14…………Which sport……… do you play? _ I play soccer.

15………When…………do you have English? _ I have English on Monday and Friday.

16…………Who………teaches you Maths? _ Mr .Truong

17……………Why……don’t we do our homework? _ Yes. of course.

18………Who…………does Lien live with? _ She lives with her parents and her brother.

19………Why…………do you walk to school? _ Because It is opposite my house

20…………How………does she feel? _ She is thirsty

Trên đây là Bài tập về câu hỏi Wh-question ở thì hiện tại đơn có đáp án. Mời bạn đọc tham khảo thêm nhiều tài liệu ôn tập Tiếng Anh 6 cả năm khác như: Để học tốt Tiếng Anh 6, Trắc nghiệm trực tuyến Tiếng Anh 6, Đề thi học kì 1 lớp 6, Đề thi học kì 2 lớp 6,…. được cập nhật liên tục trên VnDoc.com


Đặt câu hỏi cho từ gạch chân tiếng anh, bài tập, cách làm có lời giải đáp án dễ hiểu


Đặt câu hỏi cho từ gạch chân tiếng anh, bài tập, cách làm có lời giải đáp án dễ hiểu để các bạn dễ dàng nắm được cách làm dạng bài tập này nhé. Đây là dạng bài khá khó với một số bạn nhất là với các bạn đang học lớp 6,7,8,9,10,11,12 và cả với các bạn đang ôn luyện thi toeic, ielts. Rất mong với hướng dẫn cách làm bài đặt câu hỏi cho từ gạch chân trong tiếng anh kém bài tập và lời giải sẽ giúp được các bạn trong quá trình học tiếng anh.
ĐặtCâuHỏiChoTừGạchChânTiếngAnh, HọcTiếngAnh, AnhNgữNikko

Author: Anh Ngữ Nikko
Title: Đặt câu hỏi cho từ gạch chân tiếng anh, bài tập, cách làm có lời giải đáp án
Danh mục: Tiếng anh cơ bản, Ngữ pháp tiếng anh, Đặt câu hỏi cho từ gạch chân tiếng anh
Fanpage: https://www.facebook.com/AnhNg%E1%BB%AFNikko106825077480653/
website: http://anhngunikko.com/

Xem thêm bài viết thuộc chuyên mục: Giáo Dục

Related Articles

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button